Stefaan Vermeulen

Over Stefaan Vermeulen

Stefaan Vermeulen werd op 6 oktober 1966 geboren in Hasselt (B), maar groeide op in Genk. Aan de hogeschool in Genk kreeg hij les van Hugo Duchateau en Ado Hamelrijck, die beiden van grote invloed zijn geweest op zijn later werk als schilder en beeldend kunstenaar.

Hoewel soms met humor gelaagd, spreekt uit zijn tekeningen en schilderijen ook een wrange en wat melancholische blik op de werkelijkheid. In zijn oeuvre zoekt Stefaan Vermeulen naar de grenzen en de betekenis van hedendaagse manieren van afbeelden. Hij woont en werkt in Vliermaal (nabij Tongeren).

De werkelijkheid die hij rondom zich ziet, doet zich naar zijn gevoel vaak onverklaarbaar poëtisch voor. Het is in de vertaling naar verfstreken dat hij die ervaring voor de kijker wil herhalen. Het uiteindelijke schilderij is dus niet gewoon een afbeelding van een landschap, het zou autonoom het oorspronkelijke beeld moeten kunnen vervangen. Onderwerp of plaats zijn nauwelijks van belang, wel  de textuur op het doek, de verfstreken, de manier van schilderen en van uitbeelden, het evenwicht tussen wat hij wel en niet afbeeldt, en dat deel van zijn acties dat zichtbaar is voor de toeschouwer.

Als neo-impressionist werkte Stefaan Vermeulen de voorbije jaren aan een uitgebreide reeks grote en kleinere landschappen. Hij baseert zich daarbij losweg op fotomateriaal om in vele lagen transparant acryl op doek of paneel een poëtische, semi-realistische weergave te creëren. Licht en kleur worden met schijnbaar onbezonnen en ruwe verfstreken neergezet. De focus die Vermeulen de laatste jaren legt op het schilderen van landschappen is geen vlucht uit de realiteit, zijn werk hoort thuis in onze tijd. Het nodigt de toeschouwer uit om anders naar de wereld te kijken, niet vanuit een nostalgische reflex maar zorgzamer en trager, met meer overleg en reflectie. Hoe kunnen we koesteren zonder behoudsgezind te zijn?


Stefaan is te volgen via


Werk van Stefaan Vermeulen


Stefaan Vermeulen in het nieuws


Exposities van Stefaan