Next life project bij Galerie 3G in Sittard

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Kunstenaar(s):
Laden Exposities

« Alle Exposities

  • Dit evenement is voorbij.

Next life project bij Galerie 3G in Sittard

18 april 2014 - 4 mei 2014

Veertien leden van de Limburgse Kunstkring exposeren in Galerie 3G, Steenweg 67B, Sittard.
Zij geven 14 visies over het hergebruik van afval.
Van 18 april tot 4 mei 2014, iedere vrijdag-zaterdag-zondag van 11.00- 17.00 uur
Deelnemers: Resie Beelen, Angelique Cremers, Wilma Habraken, Lei Hannen, Hans Keiren, Ans Koopmans, Monique Lipsch, Clemens Maassen, Jacob Muys, Annelies Rademakers, Sonja Reedijk, Rogate Savelkoul, Jos Solberg, Gerda Tilman.

Onder de titel ‘Next Life’ zijn veertien leden van de Limburgse Kunstkring individueel en als groep aan de slag gegaan om een gezamenlijke thema-expositie te realiseren.

Next life is als thema voor velerlei interpretaties vatbaar. Begrippen als hergebruik en reïncarnatie liggen daarbij voor de hand. Zeker voor beeldend kunstenaars is de uiterlijke verschijningsvorm van een object van groot belang en daarmee vooral de huid en/of de verpakking.
Om die reden hebben veel van de ideeën verpakkingsmateriaal als onderwerp, dan wel als uitgangspunt van het te realiseren kunstwerk.

De wijze waarop de kunstenaars te werk gaan is zeer uiteenlopend. Van het tot een kunstwerk opwaarderen van “waardeloos&#quot; materiaal tot het alternatief gebruik van materialen voor een functioneel object, van het onderzoeken van de impact van de levensloop van wegwerpmateriaal tot het ontwerpen van nieuwe verpakkingen, etc. Deze verscheidenheid vindt uiteraard zijn weerslag in wijze waarop de werken vorm krijgen. Nu eens niet overwegend in schilderwerk, brons en keramiek, maar wel door een uitgebreid scala aan anderssoortige materialen en ongebruikelijke objecten.

Gedurende ons hele leven zijn we bezig met een traject van verwerking en “recycling”. Het heden komt voort uit een cultuur die ons is overgedragen en die door iedere generatie telkens opnieuw getransformeerd en vernieuwd wordt. Hergebruik van o.a. verpakkingsmaterialen voor kunstwerken kan ook gezien worden als een reactie op het ongeremd consumeren in onze welvaartsmaatschappij. Zelfs vriendschappen en personen worden soms gebruikt en weggegooid in plaats van gekoesterd. Als hedendaagse kunstenaars zijn we ons bewust van deze processen. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe we naar onze omgeving kijken en hoe we in de “afvalberg” objecten van waarde kunnen herkennen en opnieuw vorm en inhoud geven, om ze vervolgens tot “kunst” te verheffen (upcycling).

Het thema “Next Life” gaat om het “geheugen” van elk object: het individuele geheugen van degene die het gebruikt heeft en het collectieve geheugen van de beschaving die het geproduceerd heeft. Het is duidelijk dat deze kunstvorm niet de wereld zal veranderen, maar zij kan zowel de kunstenaars als de beschouwers wellicht nieuwe invalshoeken geven.
De kunstwerken voor dit groepsproject worden derhalve gemaakt met de bedoeling de menselijke zintuigen én de menselijke geest te prikkelen…

Clemens Maassen / Jos Solberg

Gegevens

Begin:
18 april 2014
Einde:
4 mei 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Galerie 3G
Steenweg
Sittard,
+ Google Maps

De redactie van de LKK is niet verantwoordelijk voor gegevens die door derden zijn aangeleverd. Controleer altijd de website van het evenement op de meest actuele gegevens.