Zes kunstenaars brengen een ode aan de vrijheid

Categorie: Nieuws

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Kunstenaar(s):

Tijdens het weekend van 2 tot en met 4 september exposeren 4 vrouwen van de Limburgse Kunstkring samen met 2 gastexposantes in het Terpkerkje van Urmond. Libertas, de Romeinse godin van de vrijheid mag voor deze bijzondere tentoonstelling de muze zijn. Je kan de werken van deze 6 kunstenaars komen bekijken op vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag telkens van 11.00 tot 17.00 uur.

In het Romeinse Rijk stond Libertas voor vrijheid. Ze was niet alleen de Romeinse godin voor de vrijheid, maar ook beschermster van de Romeinse staat. Vrijheid was dus een belangrijk begrip in Rome en deze Godin had dan ook een eigen tempel op één van de heuvels in de stad. Vandaag staat het idee vrijheid ook voor onafhankelijkheid, zelfstandigheid en vrijdom, één van de modernere varianten die wij kennen is bijvoorbeeld het Vrijheidsbeeld op Liberty Island (New York, USA).

De 6 vrouwen die deze tentoonstelling samen houden, hebben het begrip vrijheid elk op een eigen manier geïnterpreteerd. Terwijl de ene heel persoonlijke probeert uit te beelden wat voor die persoon vrijheid betekent, grijpt de andere dit thema aan om heel eigenwijs en anders aan de slag te gaan en een ander pad te bewandelen dan normaal. Ook een bestaand schilderij of beeld tonen is een vorm van vrijheid.

Zoektocht naar een thema

Een tentoonstelling bouwen op basis van een thema werkt niet voor iedereen meteen even inspirerend. Soms hoeft een thema helemaal niet, zeker als je gewoon je werk wil laten zien. ‘Ook in deze groep lag het al dan niet werken met een thema zoals vrijheid voor iedereen erg verschillend’, zo vertellen ze, ‘maar uiteindelijk wilde de meerderheid er toch mee aan de slag. Je merkt dat, wanneer het thema kan inspireren, er toch allerlei ideeën ontstaan waarop men verder borduurt.’ Libertas kwam uiteindelijk naar voren als beste tussen een heel aantal andere voorstellen, zoals levenskunst, couleur locale, levenselixer of verwondering.

Uitstel door corona

Het plan was dat deze expositie vorig jaar al zou plaatsvinden, maar corona stak daar toen een stokje voor. ‘Op een eigenaardige manier sloot die corona-periode ook meteen aan bij het gekozen thema, we werden immers duidelijk in onze vrijheid beperkt’, zo vertellen de deelnemers.

Vandaag staat het idee vrijheid ook voor onafhankelijkheid, zelfstandigheid en vrijdom.

Bovendien moest er ook praktisch gedacht worden: aangezien er 1 beeldhouwster in de groep zit die meer tijd nodig heeft omdat ze haar werk giet, moest er toch tijdig beslist worden over het thema. De beslissing viel trouwens meteen na een eerste fysieke ontmoeting: vrijheid oftewel Libertas!

Libertas, van 2 tot en met 4 september in Urmond, met:
– Godelief Ceulemans, schilderijen, lichtobject
– Michelle Faaij, schilderijen, beeldende kunst
– Matti Heijmans, plexi, schilderijen
– Truus Houben, fotografie
– Gertie Meys, schilderijen
– Iene Meulenberg, beeldende kunst