Godfried Dols

Over Godfried Dols


Drie-Appelkistjes-Hoog
Godfried Dols (1958) is geboren in Sittard. Als manneke van drie-appelkistjes-hoog maakte hij duimpotjes uit de ruwe klei die hij tussen de kiezel van de oprit vond. Later als opgroeiende puber leerde hij zichzelf werken op de pottenbakkersschijf en gaf les, speelde drums, tekende, werkte met hout, leerde smeden en bleek talent te hebben voor het trainen van honden. Nadat hij zijn opleiding als elektronicamonteur in 1980 had afgerond, werkte hij 17 jaar als all-round technicus in de industrie in Sittard. Daardoor kreeg artistieke creativiteit een tiental jaren geen aandacht. In 1990 richtte hij de eerste professionele hondenschool in zuid Nederland op. Een jaar later startte hij als beginnend therapeut gedragspraktijk ‘de Hondentolk ®’.

Autodidact
Vanaf  2005 begon hij weer met het maken van keramiek op de draaischijf, maar al gauw ontdekte hij zijn talent en liefde voor figuratieve vormgeving. Om dat talent in rap tempo te vormen volgde hij artistieke en technische scholingen bij diverse kunstenaars in Nederland, België en Italië. Twee jaar later vestigde hij zijn atelier en profileerde zich zowel nationaal als internationaal als autodidact beeldend kunstenaar. De eerste jaren bekwaamde hij zich in het werken in brons in al haar facetten. Enkele jaren later ontwikkelde hij zich ook als beeldhouwer in Italiaans marmer.

Vorm die het verhaal omhult
Zijn beeldtaal is geïnspireerd door de schoonheid van het vrouwelijk lichaam en op de grote beeldhouwers uit renaissance. Die taal vermengd zich met verhalen uit de Griekse mythologie, en daarmee met menselijke thema’s waarover zij handelt. Zo drukt hij met grote zeggingskracht schoonheid, bedoeling en betekenis met zijn beelden uit.

Zijn atelier-galarie d’r Sjtal is gevestigd in Eys in het zuid Limburgs heuvelland. Daar geeft hij cursussen boetseren voor alle niveau’s, zowel voor het maken van vrij werk als figuratief georiënteerd.


Godfried is te volgen via


Werk van Godfried Dols


Godfried Dols in het nieuws


Exposities van Godfried