Helga van der Poel

Over Helga van der Poel

Helga is opgegroeid in Schleiden in de Eifel.
Zij komt uit een gezin met twee oudere broers en een jongere zus. Helga was vaak te vinden in weilanden en bossen in de buurt van haar ouderlijk huis. Samen met een vriendin observeerden en tekenden zij de flora en fauna uit hun omgeving.
De natuur is tot vandaag de inspiratiebron voor haar schilderijen. Gesteund door haar ouders en onderwijzers mocht zij haar eerste schilderijen tonen in de aula van de Realschule in Schleiden. De eerste publicatie op de voorpagina van het maandblad van de Eifelverein in 1976 volgde. Na een opleiding als bloemist verhuisde zij in 1983 naar Sassenheim en 1988 naar Wijlre in Zuid-Limburg. Zij volgde workshops van verschillende kunstenaars maar heeft geen officiële opleiding in de schilderkunst genoten. De VVV Zuid-Limburg kocht in 1998 drie aquarelen van Helga. Dit waren afbeeldingen van typisch Limburgse taferelen die in de VVV winkels als posters en wenskaarten werden aangeboden.
Terwijl zij in deze tijd voornamelijk aquarellen maakte veranderde dit door workshops die zij volgde bij Eric Daniels. Hij was docent aan de academie van Brussel en gaf les in het schilderen met olieverf op locaties in de natuur. Het werken met dit medium verdient tot vandaag haar voorkeur. Helga streeft erna om in haar schilderijen een harmonieuze sfeer te creëren. Dit wordt bereikt door een zachte overgang van kleuren. Belangrijk is de kleurencombinatie en menging van kleuren. Dit technische aspect blijft Helga boeien. Elk schilderij is een uitdaging. De weg naar het eindresultaat is het belangrijkste voor haar.
In de afgelopen 25 jaar toonde Helga haar werk tijdens kunstevenementen en exposities onder andere in haar eigen galerie maar onlangs ook in Duitsland. Zij is voorzitter van de Kunstroute Gulpen-Wittem en organiseert het jaarlijkse Kunstweekend Cartils in Wijlre.


Helga is te volgen via


Werk van Helga van der Poel


Helga van der Poel in het nieuws


Exposities van Helga