Over Jacob Muys
Jacob Muys heeft een brede belangstelling voor kunst. Dat kwam al tot uiting in zijn onderwijsopleiding. Hij koos echter niet voor het kunstenaarschap, maar voor een lesgevende taak. Hij specialiseerde zich in begeleiding en orthopedagogische hulp. Zijn loopbaan beëindigde hij als sectordirecteur in het voortgezet onderwijs.
In de laatste 20 jaar werd de aantrekkingskracht naar de kunst steeds groter. Hij volgde de opleiding schilderen en grafiek aan de kunstacademies te Bilzen en Genk.
In zijn werk wil Jacob schilderend en ontdekkend zijn ideeën en waarnemingen vormgeven. Dit mag informeel en zonder voorstelling zijn. De indrukken die worden opgedaan krijgen hun weerslag op doek of papier. Zijn werk wordt gekenmerkt door expressief kleurgebruik. In zijn schilderijen werkt hij hoofdzakelijk met acryl, maar experimenteert hij ook met meerdere media. In zijn grafisch werk verlegt hij zijn grenzen ook naar digitale technieken. Daarbij gaat zijn voorkeur uit naar zowel abstract als figuratief werk. Het (Limburgs) landschap is vaak onderwerp van het grafisch werk.
De natuur en de directe omgeving zijn de bronnen waaruit hij zijn beelden put die in het atelier worden vertaald in abstract werk. Het gaat om de sfeer die het werk als het ware oproept. Nieuwe landschappen ontstaan die er in werkelijkheid niet zijn. Het landschap als het ware laten groeien, waarbij hij de vrijheid neemt het oorspronkelijke landschap te “veranderen”. Kleurgebruik is belangrijk, niet altijd naar de natuur, maar ook op een manier dat een nieuwe dimensie ontstaat, die de “toeschouwer” weet te raken of te verbijsteren.
In zijn zeefdrukken ‘schildert’ Jacob met veel kleuren. Niet omwille van het etaleren van technisch kunnen, maar om uitdrukking te geven aan zijn fascinatie voor het rijke (Limburgse) landschap. Terwijl hij enerzijds een kleurenpalet in al zijn nuances wil weergeven, reduceert hij de vormen tot in de essentie, de ‘herkenbare’ abstractie.