Luc ten Klooster

Over Luc ten Klooster

Luc ten Klooster stamt uit een kunstenaarsfamilie. Zijn grootvader was graficus en kunstschilder, zijn vader was beeldhouwer, zijn moeder werd opgeleid aan de Kunstnijverheidschool en werkte enige tijd als fotojournaliste. Aanvankelijk koos Luc voor een opleiding tot klassiek concertpianist, maar de behoefte aan visuele kunstuiting bleef aanwezig. Opgegroeid met de analoge donkere kamer van zijn moeder was voor hem de klassieke zwart-wit fotografie het vertrekpunt waarna opdrachten voor portret- en reportagefotografie spoedig volgden.
De behoefte om de artistieke mogelijkheden van de negatieven verder te onderzoeken ontstond echter al snel, nog vóórdat de digitale revolutie echt op gang kwam. Zo experimenteerde hij met het langs digitale weg maken van papiernegatieven die hij vervolgens analoog afdrukte. Zijn werk is nu vaak nauwelijks nog ‘fotografie’ te noemen, het is voor hem een basis-medium om kunstwerken te maken in diverse vormen. De moderne term daarvoor is ‘Lens based art’ .
Ter gelegenheid van enkele grote solo-exposities ontstond bij hem ook de behoefte om de fotografie helemaal los te laten en ging hij naast (mixed media) objecten ook ruimtelijke en videoinstallaties creëren. Hij exposeert regelmatig zowel solo als in groepsverband. In internationale fototijdschriften werden fotografie-portfolio’s gepubliceerd.

Inspiratiebronnen voor zowel de onderwerpen als de uiteindelijke uitvoering worden veelal gevonden in een historische context. Dat kan zijn in de mythologie, in de oude schilderkunst, maar ook in het eigen archief met foto’s van 40 jaar of langer geleden waar een nieuwe vorm aan gegeven wordt. In het werk van Luc ten Klooster is de hoofdrol wel duidelijk weggelegd voor De Vrouw.

In 2007 verscheen zijn boek ‘She, a photo-essay”. In 2019 produceerde hij een boek rond zijn project ‘En uit de Aarde verscheen de Mens’ en in 2020 rond de Amelandse legende van Rixt van het Oerd.


Luc is te volgen via


Werk van Luc ten Klooster


Luc ten Klooster in het nieuws


Exposities van Luc