Suus Elkink-Martens

Over Suus Elkink-Martens

Suus Elkink begint als tiener aan de modevakschool om daarna de lerarenopleiding Tehatex te doen. Na haar studie komt ze na wat omzwervingen te werken als 3D vormgever voor pretparken.

In 1996 begint ze met het maken van grafisch werk, voornamelijk etsen. Maar pas na negen jaar vindt Suus de moed om haar werk tentoon te stellen. Het is het begin van haar loopbaan als kunstenaar en in datzelfde jaar wint zij de publieksprijs van de Ilse Frankenthal Euregionale Grafiek Manifestatie.

Op haar 40e komt het besef dat het tijd wordt om te gaan werken aan haar droom om beelden te maken, Suus gaat eerst een periode werken in steen. Gemotiveerd door een grote opdracht van Waterschap Roer en Overmaas en de gemeente Schinveld om enkele beelden in brons te maken voor de openbare ruimte, maakt ze ook nog enkele jaren bronzen beelden.

Uiteindelijk besluit ze om met keramiek verder te gaan. In de beschilderde beelden van keramiek vertaalt ze haar etsen naar het driedimensionale. Dat zie je terug aan de getekende schaduwlijnen, kleurgebruik en patronen en het spelen met menselijke verhoudingen.
Hoewel keramiek nu haar grote passie is heeft het grafische werk haar ook nooit los gelaten. De monotypes ( vlakdruk) zijn krachtige werken. De inkt wordt daarbij direct op de plaat aangebracht waardoor elke afbeelding uniek is. Vergeleken met het meer verfijnde, humoristisch werk van de etsen krijgen we een geheel andere kant van haar te zien. Rauw, donker, somber.


Suus is te volgen via


Werk van Suus Elkink-Martens


Suus Elkink-Martens in het nieuws


Exposities van Suus