1940 ‘Onze Kunst van Heden’

Categorie: Historie & Nieuws

Geschreven door:
Gepubliceerd op:
Kunstenaar(s):

We vonden deze foto in de database van Delpher. Uit de Oprechte Haarlemsche Courant van 28 maart 1940. En dat maakte ons nieuwsgierig. Deze tentoonstelling bleek een ‘aftreksel’ van de enkele maanden eerder gehouden gelijknamige expositie in Amsterdam. Een vervolgexpositie in Maastricht die door de Limburgse Kunstkring werd georganiseerd, maar niet voor de kunstenaars van de Limburgsche Kunstkring. Het betrof kunst van destijds vooraanstaande schilders uit het hele land en het laat goed zien welke min of meer centrale organiserende rol de Limburgsche Kunstkring speelde in het Limburgse (Maastrichtse) kunstleven. Wie er op deze foto staan is helaas niet bekend.
Aan de hand van een beschrijving van de expositie (zie hier onder) kunnen we het grote schilderij rechts identificeren als ‘Mevr. Tartaud in de rol van Floria Tosca’. Een monumentaal schilderij van Huib Luns (1881-1942, zie ook de Wikipedia). Hij was de vader van onze beroemde minister van Buitenlandse Zaken van weleer, Joseph Luns. ‘Mevrouw Tartaud’ was overigens Alida Tartaud-Klein, een bekende actrice uit Rotterdam.

Het is niet bekend of er ook kunstenaars van de Limburgsche Kunstkring in de tentoonstelling geparticipeerd hebben. Maar het lijkt onwaarschijnlijk gezien de laatste zin van het artikel. Alle namen die genoemd worden betreffen kunstenaars van buiten Limburg.

(bron: Delpher)