Etienne Jammaers

Over Etienne Jammaers

Ontheemding als thema

Ontheemding is een thema dat Etienne persoonlijk erg aanspreekt. Het verwijst naar het gevoel van niet thuis zijn in de omgeving waarin we leven en ons niet verbonden voelen met de mensen en de cultuur om ons heen. Dit kan te maken hebben met veranderingen in onze omgeving, zoals immigratie of emigratie, maar het kan ook een innerlijk gevoel zijn van niet op onze plek zijn in de wereld. Het gebruik van ongewone of onbekende symbolen, kleuren en beelden, waardoor de kijker zich niet op zijn gemak voelt of zich niet kan identificeren met de afbeelding, illustreren dit in zijn schilderkunst. Hij maakt zo gebruik van kleuren en patronen die onnatuurlijk of vreemd aanvoelen, waardoor de kijker zich ontheemd voelt.

Zijn werk verkent het concept van ontheemding en hoe dit verband houdt met de manier waarop wij licht en schaduw ervaren. En in zijn beelden gaat het over menselijke aan- of eerder afwezigheid in het landschap, het gevoel van eenzaamheid, het onderweg zijn (trektochten) en over historische of actuele sporen in  het landschap. Beelden die menselijke aanwezigheid of afwezigheid in het landschap weergeven, kunnen beider tegelijk een gevoel van verbinding of vervreemding oproepen. Eenzaamheid kan worden afgebeeld in beelden die een gevoel van afzondering of isolatie uitdrukken.

Schilderijen kunnen  ontheemding ook oproepen door de afwezigheid van menselijke figuren of door het afbeelden van mensen die zich niet thuis voelen in hun omgeving. Historische of actuele sporen kunnen in beelden worden gebruikt om de geschiedenis en de cultuur van een gebied te verbinden met het heden.

Ten slotte kunnen schilders het thema ontheemding verkennen door scènes af te beelden die opzettelijk dubbelzinnig of desoriënterend zijn. Deze schilderijen kunnen dramatische verschuivingen in licht en donker gebruiken om een gevoel van visuele verwarring te creëren, waardoor de kijker wordt aangemoedigd zijn waarnemingen en interpretaties van het beeld in twijfel te trekken.

Door één of meerdere bovenstaande wegen te volgen , nodigt Etienne de kijker uit na te denken over de manieren waarop ontheemding ons begrip van de wereld om ons heen kan beïnvloeden.


Etienne is te volgen via


Werk van Etienne Jammaers


Etienne Jammaers in het nieuws

Karin Counet

Etienne Jammaers


Exposities van Etienne