Georges Daemen

Over Georges Daemen

Een kunstschilder die geen noten kan lezen, maar muziek verbeeldt in adembenemende taferelen: de contouren van een cello ontwaren, maar Rostropovich horen; in een passionele beweging Lorenzo Gatto herkennen, maar gekatapulteerd worden naar het vioolconcerto van Tchaikovski…

Het is duidelijk, de grootste inspiratiebron van Georges Daemen is muziek.

Muziek die in trage golven over hem heen spoelt en zeeën van tijd nodig heeft om thuis te komen. Muziek die brult en fluistert, kuiert en rent, hem verontrust en hem ook weer opnieuw tot rust brengt. En muziek die meandert van grommend laag naar engelachtig hoog en onderweg zoveel subtiele schakeringen uit haar mouw schudt dat het duizelt in zijn hoofd.

Georges Daemen (1948) volgde de opleiding schilderen aan de Kunstacademie van Hasselt. Hij streeft als schilder naar een verhalend realisme dat droom en werkelijkheid op poëtische wijze evoceert. Hij speelt graag met licht en donker en werkt bij voorkeur in olieverf én in transparante lagen.

Bij het schilderen vertrekt hij soms van een bepaald muziekstuk en probeert dan klanken om te zetten in beeld. Vaker echter laat hij zich door muziek in de juiste stemming brengen en doet zijn verbeelding de rest. Af en toe sluipt de wereld toch naar binnen en dan reflecteert hij schilderend over kwetsbaarheid en stilte, over jeugd en ouderdom of over poëzie.

De schilderijen van Georges Daemen zijn toegankelijk maar blijken bij diepere lezing meerlagig. Zijn werk getuigt niet alleen van schildertechnische kundigheid maar bevat ook poetische kwaliteiten die het onzegbare een stem geven. Zijn kunstenaarschap is geen keuze: hij is wat hij doet! Misschien traditioneel maar zeker niet conventioneel. Hij voegt zich niet naar voorgeschreven wetten en nestelt zich niet binnen de gangbare definitie van wat kunst is of niet is. Een van de grote genoegens van zijn kunst is dat ze ons vanuit een onverwachte hoek kan overvallen en plots van verwondering kan doen halt houden.

In 2014 was Georges Daemen laureaat van de Alphons Wintersprijs voor Schilderkunst in Nederland en in 2018 won hij de eerste prijs in de Belgische kunstwedstrijd Met Open Blik waarmee 100 jaar Eerste Wereldoorlog herdacht werd.

Schilderend heeft hij zijn plek in het leven gevonden. Hij schildert graag.


Georges is te volgen via


Werk van Georges Daemen


Georges Daemen in het nieuws


Exposities van Georges