Leo Horbach

Over Leo Horbach

Sinds zijn opleiding aan de Academie Beeldende Kunst te Maastricht kenmerken de kunstuitingen van Leo Horbach (1951) zich door een grote veelzijdigheid, creativiteit en een herkenbare eigenheid. Hij houwt beelden in steen, vormt keramiek en vervaardigt “digitale grafiek” (iGraphics).

Steen fascineert hem in alle opzichten en is zijn grote passie. Het uitgangspunt voor zijn twee- en driedimensionale kunst is steeds weer steen! Leo schept een “versteende (on)werkelijkheid”, die verhalend, zinnenprikkelend, anekdotisch, soms surreëel of metafysisch is.

Achter zijn werk schuilt een boeiend verhaal met inspiratie vanuit de mens en dier, de wereld van sagen, legenden en de mythologie of het bovennatuurlijke, waarbij ook ruimte voor eigen interpretatie overblijft. De iGraphics en de keramiek zijn vaak beschilderd. Zijn wereld in steen is opgebouwd uit krachtige en volumineuze vormen, vaak suggestief in benadering van de natuurlijke contouren. Detaillering beperkt zich tot voor de vorm of het thema noodzakelijke onderdelen. De vormentaal is overwegend figuratief met vaak een neiging tot abstractie.

Monumentale beelden in steen van zijn hand staan in de openbare ruimte in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Enkele beelden maken deel uit van het European Sculpture Path, waarbij een maatschappelijk engagement en statement het uitgangspunt is.

Het is de steen die mij zijn wil oplegt

Het is mijn geest die vorm opdringt

Het is de materie die mij in een richting dwingt

De kosmos die mij de waarheid zegt

Aaibare materie, kracht en spanning, massa en oervorm

Lust voor oog, huid en geest

Uitgangspunten voor mijn beelden in steen


Leo is te volgen via


Werk van Leo Horbach


Leo Horbach in het nieuws


Exposities van Leo